Detaliul uimitor despre Ötzi, omul zăpezilor, care pune istoria europenilor într-o nouă lumină. Ce au descoperit oamenii de știință
O analiză genetică recentă a dezvăluit mai multe amănunte despre povestea din spatele omului zăpezilor numit Ötzi, un speciment bine conservat, care a pierit în Alpii italieni în urmă cu aproximativ 5.300 de ani.
Se pare că mumia ar fi avut legătură cu primii fermieri din Anatolia, din Turcia actuală, care au migrat aici. În plus, pielea îi era mult mai întunecată decât se credea anterior și capul era cel mai probabil chel.
Genomul lui Ötzi a fost secvențiat pentru prima dată în 2012, ceea ce indică faptul că acesta era înrudit cu păstorii de stepă care au migrat din Europa de Est. Cu toate acestea, o nouă analiză genetică nu a găsit nicio urmă a acestei ascendențe.
În schimb, au descoperit că avea o „proporție neobișnuit de mare” de gene în comun cu primii fermieri din Anatolia. Inexactitatea, se pare, a fost rezultatul contaminării cu ADN-ul uman de astăzi.
„Primul genom a avut 8% contaminare de la oamenii moderni. Noul genom nu are aproape nicio contaminare”, a declarat profesorul Johannes Krause, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig.
Acest lucru se potrivește perfect cu imaginea Europei din Epoca cuprului. Vânătorii-culegători din Europa de Vest au fuzionat cu primii fermieri care au migrat din Anatolia în urmă cu aproximativ 8.000 de ani. Abia în urmă cu 4.900 de ani, după moartea prematură a lui Ötzi, păstorii de stepă din Europa de Est au migrat în Europa de Vest și s-au amestecat treptat cu populația locală.
„Ötzi, prin urmare, este tipic pentru vremea lui, acum 5.300 de ani, prin faptul că nu are acest tip de ascendență”, a adăugat Krause. „Aproape toți europenii care au trăit în timpul lui Ötzi aveau pielea întunecată și aproape toți aveau o cantitate foarte mare de ascendență anatoliană”, a mai spus el.
Ötzi a fost descoperit în anul 1991
Mumia înghețată al lui Ötzi a fost descoperită în 1991 de doi turiști germani care mergeau în Alpii Ötztal de-a lungul graniței dintre Italia și Austria.
Acesta era tatuat, avea o inimă anormală și era plin de paraziți intestinali. Cel mai probabil a murit după ce a fost țintit cu o săgeată de vânătoare.
În mod surprinzător, noua cercetare sugerează că Ötzi avea pielea foarte închisă la culoare. Deși se știe că europenii de la acea vreme aveau pielea destul de închisă la culoare, cercetătorii spun că aceasta este cea mai închisă piele care a fost descoperită vreodată la un european antic.